Varannan svensk vet vad AI är

Pressmeddelande från Huawei, 13 december 2017

Artificiell intelligens är ett område som växt sig starkare den senaste tiden och AI blir ett allt vanligare inslag i vardagen. Men hur mycket kan svenskarna om den nya tekniken och vad har de för inställning till AI? Huawei har i en ny rapport tagit reda på svenskarnas inställning till den nya tekniken. Den visar att varannan svensk vet vad AI är. Dessutom har majoriteten en positiv syn på den nya tekniken samtidigt som närmare hälften tycker att AI är skrämmande.

I samband med lanseringen av Mate 10 Pro, en intelligent telefon med ett AI-drivet systemchip, presenterar Huawei rapporten Artificiell Intelligens där svenskarna gett sin syn på AI-tekniken. Rapporten som bygger på en riksrepresentativ undersökning visar att hela 47 procent av svenskarna vet vad AI är. Fyra av tio svarar dock att de inte vet vad det är. Samtidigt visar resultatet att sju av tio svenskar vet att AI står för artificiell intelligens.

– AI är definitivt något som redan är här. Men kanske inte i den bemärkelsen som många vill tala om, i form av en konstgjord människa. AI-teknik används sedan många år tillbaka för exempelvis dataanalys och bildigenkänning. Dock har det fått ett enormt uppsving bara under de senaste två åren, säger Simon Winter, doktor i kognitionsforskning och analytiker vid tankesmedjan Infontology.

Positiv syn på AI
Av rapporten framgår att majoriteten av svenskarna har en positiv syn på den nya tekniken. Sju av tio tror att artificiell intelligens kommer att förbättra och utveckla tekniken och nästan lika många tycker att AI är intressant. Många tror också att tekniken kommer att förbättra och utveckla samhället. Dock visar rapporten att närmare hälften tycker att AI är skrämmande. Den vanligaste associationen svenskarna har till artificiell intelligens är robotar. Hela fyra av tio uppger detta. Forskning och teknik, framtid samt data följer därefter.

– På Huawei ser vi enorma möjligheter med AI, både för individen och för samhället i stort och vi arbetar dagligen för att utnyttja de här möjligheterna på bästa sätt. När vi lanserade Mate 10 Pro, en mobiltelefon med integrerad AI-processor, gjorde vi det med vetskap om att vi förändrar allt som vi tror är möjligt att göra med en telefon. När konsumenterna får se vad tekniken kan göra för att underlätta i vardagen tror jag att alla kommer att se det som något självklart inom bara ett par år, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies i Sverige.

Högre kunskap bland män
Resultatet av undersökningen visar också att kunskapen om AI är högre bland män än kvinnor. 64 procent av männen uppger att de vet vad artificiell intelligens är, motsvarande siffra bland kvinnor är endast 31 procent. Hela åtta av tio män vet dessutom att AI står för artificiell intelligens, sex av tio kvinnor har kunskap om detta.

Topp fem: Det här associerar svenskarna AI med
1. Robotar 39 %
2. Forskning och teknik 34 %
3. Framtiden 26 %
4. Data 19 %
5. Programmering 18 %

Om undersökningen:
Undersökningen baseras på resultatet från en statistiskt säkerställd undersökning som har genomförts av GfK NORM på uppdrag av Huawei. Undersökningen genomfördes online i november 2017. Urvalsramen för respondenterna är boende i Sverige mellan 16 och 100 år. Undersökningen är riksrepresentativ och representerar ett genomsnitt av befolkningen för den aktuella målgruppen. Totalt deltog 1 000 personer i undersökningen.

Bilaga

Vet du vad AI är?

Totalt Kvinna Man
Ja 47 % 31 % 64 %
Nej 43 % 56 % 30 %
Vet ej 10 % 13 % 6 %


Vad tror du att AI står för?

Totalt Kvinna Man
Artificiell Intelligens 70 % 59 % 81 %
Artificiell Integration 4 % 6 % 3 %
Anonym Intelligens 3 % 3 % 2 %
Artificiell Isolation 2 % 2 % 2 %
Anonym Isolation 1 % 1 % 1 %
Annat 1 % 1 % 2 %
Vet ej 19 % 28 % 10 %


När du hör ordet AI, vilka associationer får du?

Totalt Kvinna Man
Robotar 39 % 34 % 43 %
Forskning och teknik 34 % 33 % 36 %
Framtid 26 % 24 % 28 %
Data 19 % 16 % 21 %
Programmering 18 % 14 % 22 %
Filmer och science fiction 17 % 14 % 19 %
Jag har aldrig hört ordet AI 15 % 24 % 7 %
Information och inlärning 15 % 12 % 18 %
Komplicerade algoritmer 12 % 5 % 18 %
Nutid 4 % 4 % 4 %
Rymden 4 % 5 % 4 %
Underrättelsetjänster (exempelvis FBI och CIA) 4 % 4 % 3 %
Krig 3 % 2 % 4 %
Vet ej 9 % 10 % 7 %
Annat, nämligen: 2 % 2 % 3 %


Hur väl stämmer följande påståenden in på dina tankar om AI?

Totalt Kvinna Man
Det kommer förbättra och utveckla tekniken 70 % 66 % 74 %
Jag tycker det är intressant 66 % 57 % 75 %
Det kommer förbättra och utveckla samhället 55 % 51 % 59 %
Det skrämmer mig 45 % 48 % 42 %
Det känns avlägset 24 % 27 % 21 %
Jag har hört talas om det men jag förstår inte vad det är 17 % 22 % 13 %
Jag bryr mig inte 15 % 16 % 13 %

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close