The Raoul Wallenberg Algorithm – tar tempen på världens ledare på Twitter

Pressmeddelande från Raoul Wallenberg Academy.

I samband med Raoul Wallenbergs minnesdag startar Raoul Wallenberg Academy ett digitalt experiment, ”The Raoul Wallenberg Algorithm”, som i realtid läser av tonen bland världens ledare på Twitter. Syftet är att lyfta vikten av ett medmänskligt ledarskap. Analysen görs med hjälp av IBM:s AI, Watson.

– Idag ser vi främlingsfientlighet och utanförskap i samhället, samma onda krafter som Raoul Wallenberg vigde sitt liv åt att bekämpa. Genom verktyget synliggör vi vikten av ett medmänskligt ledarskap, både bland dagens ledare och morgondagens ledare, för att vända utvecklingen, säger Sarah Scheller verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy.

Verktyget The Raoul Wallenberg Algorithm analyserar tweets från 300 av världens främsta ledare, opinionsbildare och makthavare i realtid. I verktyget visas en 3D glob som skiftar färg beroende på vilka tweets världens ledare sänder ut, där en varm glob symboliserar en medmänsklig värld och en kall glob står för en omänsklig värld. Temperaturen visas sedan på en Raoul-skala mellan -100 och 100.

– Det är viktigt att förstå vilken påverkan sociala medier har på samhällsklimatet. Vad folk skriver smittar av sig, en enkel tweet kan skapa en hatstorm, leda till att börsen går ner, men även leda till positiv förändring som med #metoo. Därför är det extra viktigt att som ledare tänka på hur en beter sig på sociala medier, för det som skrivs där är något som kan påverka hela världen, säger professorn Micael Dahlén.

OM THE RAOUL WALLENBERG ALGORITHM

The Raoul Wallenberg Algorithm hämtar i realtid tweets från 300 politiska och kulturella ledare. Tweetsen analyseras av IBM:s AI-plattform Watson, som läser av deras tonläge i texten. De parametrar The Raoul Wallenberg Algorithm estimerar medmänsklighet utifrån är: ilska, avsky, rädsla, trevlighet, samvetsgrannhet/ärlighet och glädje. Analysen skickas till en algoritm som värdesätter parametrarna från Watsons analys med olika viktighetsgrad och som exponentiellt avtar efter tid. Genom algoritmen kan verktyget avgöra vilket samhällsklimat världens ledare bidrar till just nu på nätet.

Här hittar du The Raoul Wallenberg Algorithm: rwalgorithm.com

Till verktyget har Raoul Wallenberg Academy tagit fram en lärarhandledning med tips för lektioner i samhällskunskap och engelska på gymnasiet. Lärarhandledningen finns på svenska och engelska här.

OM RAOUL WALLENBERG ACADEMY

Raoul Wallenberg Academy är en religiöst och politiskt oberoende insamlingsstiftelse som i Raoul Wallenbergs anda ger gymnasieungdomar utbildning i ledarskap. Vår verksamhet är gratis för ungdomar och sker i samarbete med skolor och kommuner i hela Sverige. Våra program stärker unga förebilder att med civilkurage och handlingskraft skydda våra mänskliga rättigheter.

Läs mer på hemsidan www.raoulwallenberg.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close